Në këtë listë gjeni emrat e ushtarakëve apo personave të armatosur për të cilët ka shënime që kanë marrë pjesë në kryerjen e krimeve të rënda si masakrimi, pushkatimi, therje të popullsisë civile dhe dhunimin e femrave.

Lista është ndërtuar sipas rasteve shumica e të cilave është shqyrtuar nga hetuesia ndërkombëtare dhe hetuesi i OKB-së për krime të luftës, Dennis Milner i cili thotë se “…Puna e ekipit të tij do të vazhdojë të fokusohet thuaja tërësisht në rangun e lartë të regjimit të të kryeakuzuarit për krime lufte, kryetarit jugosllavë Sllobodan Millosheviq”.

Sido që të jetë ndriçimi i të gjitha rasteve ende nuk është bërë, por vetëm i rasteve me rëndësi apo të nivelit të lartë të efektit ndërkombëtar. Për këtë është e udhës edhe mbledhja e të dhënave nga vetë të prekurit nga kriminelët, sidomos femrat të cilat për shkaqe të ndryshme nuk i kanë paraqitur rastet personale e që do të duhej t’i paraqesin pranë shoqatave që përkujdesen për këto raste. Organizata të tilla ka anë e mbanë Kosovës.

Rasti Reçaku

Sipas dëshmitarëve që mbijetuan krimin, në vrasjen e bashkëfshatarëve të tyre (përveç njësive militare dhe paramilitare serbe) morën pjesë edhe serbët lokalë, që punonin në postë, në kuvendin komunal të Shtimes etj.

Më 10 qershor 2005 Lëvizja KAN tani Lëvizja “Vetëvendosje“, së bashku me familjarët e Reçakut, përmes një çarçafi (të vendosur përpara selisë së UNMIK-ut) kanë publikuar disa emra të kriminelëve serbë që morën pjesë në masakrën e Reçakut.

Në këtë çarçaf ishin skalitur emrat e këtyre kriminelëve: Bizhidar Markoviç, Çedomir Aksiç, Zhivorad Stojçetoviç, Bogdan Nojiç, Jovica Stojkoviç, Momir Ristiç, Zvonko Ristiç, Ljubomir Nojiç, Nenad Marinkoviç, Pavle Marinkoviç, Zoran Nedelkoviç, Sllavisha Marinkoviç, Vojisllav Janiçijeviç, Milivoje Çanoviç, Jovica Jovanoviç, Stojan Aksiç, Millorad Kostiç, Dragisha Kostiç, Dragan Tasiç.

Rasti Gjakova

Më 7 maj 2005 Lëvizja “KAN” tani “Vetëvendosje“, së bashku me organizatën “Thirrjet e Nënave”nga Gjakova, në ndërtesat afër UNMIK-ut dhe institucioneve të Kosovës, kanë vendosur një çarçaf me dimensione 20m x 4m, në të cilin kanë skalitur 35 emra të kriminelëve serbë që akuzohen nga familjarët e viktimave si përgjegjës për vrasjen e 750 shqiptarëve dhe rrëmbimin e 680 të tjerëve nga komuna e Gjakovës.

Stanojeviç Momçilo, Çamoviç Sreten, Stanojeviç Milan, Çoliç Rade, Slavkoviç Milan, Stanojeviç Sava, Kovaç Slobodan, Stojanoviç Sava, Dekiç Milan, Dekiç Momçilo, Raçiç Dragan, Mirkoviç Vuk, Vujoviç Vaso, Vujoviç Nikotin, Ragiç Darko, Simiç Bozhidar, Stefiç Nikola, Stefiç Bojan, Obradoviç Ljubisha, Pantoviç Radovan, Pantoviç Miliç, Jovanoviç Aca, Bozhoviç Çedomir, Jovanoviç Sava, Ristiç Predrag, Jovanoviç Goran, Shqepanoviç Millosh, Krstiç Srgjan, Dikiç Milan, Dikiç Momçilo, Dimiç Zvezdan, Jovanoviç Sinisha, Rajkoviç Gojko, Drashkoviç Laza, Lazareviç Doka

Rasti Krusha e Vogël

Dihen të dhënat për 56 kriminelë serbë lokalë hetimet ende nuk janë bërë.

Rasti Familja Imeraj

Në një raport të KMDLNJ-së me seli në Prishtinë, të lëshuar më 6 prill 2000 thuhet: Në Skenderaj janë identifikuar emrat e të gjithë kriminelëve që më 26/27 mars 1999 në Padalishtë masakruan 19 anëtarë të familjes Imeraj (në mesin e të cilëve 11 femra dhe 5 fëmijë të moshës 2 – 16 vjeçare).

Predrag Belosheviq (Pjesëmarrës i luftërave në Kroaci dhe Bosnjë – Hercegovinë); Grujica Belojeviq (vëllai i Lubisha Belojeviq), Lubisha Belojeviq, Zharko Belosheviq, Zhika Belosheviq, Malisha Tijaniq (vëllai i Çeda Tijaniq), Çeda Tijaniq, Goran Tijaniq, Dejan Tijaniq, Vedran Tijaniq, Obrad Tijaniq, Zhivan Vuçiq, Mirolub Vuçiq, Dushan Vuçiq, Rade Ivanosheviq (vëllai i Milisav Ivanosheviq), Milisav Ivanosheviq, Igor Shapiq, Gradibor Radunoviq, Ivan Gajin, Zoran Shlaniq.

Të gjithë nga fshati Cërkolez; Dushan Shapiq e Zharko Shapiq nga Belica; Dragan Cvetkoviq nga Uça dhe Sllobodan Petkoviq nga Zhakova.
Rasti Izbicë

Sipas raportit të KMDLNJ-së (6 prill 2000) në ekzekutimin e 147 shqiptarëve në Izbicë janë përfshirë edhe serbët lokalë të fshatrave të Drenicës dhe të Burimit (ish-Istogut).

Në këtë masakër mizore kanë marrë pjesë: 42 pjesëtarë të familjeve Tomasheviq nga Syrigana, e këta janë: Mihajlo Tomasheviq, Veselin Tomasheviq, Sllavko Tomasheviq, Vujadin Tomasheviq, Nenad Tomasheviq, Stojadin Tomasheviq, Igor Tomasheviq, Miloje Tomasheviq, Vladan Tomasheviq, Radoslav Tomasheviq, Vasilije Tomasheviq, Milosh Tomasheviq, Radivoje Tomasheviq, Preda Tomasheviq, Srgjan Tomasheviq, Millorad Tomasheviq, Mileta Tomasheviq, Radenko Tomasheviq, Mile Tomasheviq, Stojadin Tomasheviq, Milenko Tomasheviq, Milan Tomasheviq, Dragoljub Tomasheviq, Gjoko Tomasheviq, Boshko Tomasheviq, Zhivorad Tomasheviq, Zhivojin Tomasheviq, Najdan Tomasheviq, Nebojsha Tomasheviq, Nenad Tomasheviq, Branillav Tomasheviq, Ratko Tomasheviq, Filip Tomasheviq, Dejan Tomasheviq, Gordan Tomasheviq, Predrag Tomasheviq, Despot Tomasheviq, Tadisha Tomasheviq, Sinisha Tomasheviq, Tomisllav Tomasheviq, Zoran Tomasheviq e Goran Tomasheviq, Branisllav Kragoviq, Ratko Kragoviq i biri / po nga Syrigana, Marko Ristiq, Marko Damjanoviq, Dragoljub Rajkoviq, Jovica Rajkoviq, Rade Kovaçeviq / Zec, Dika Kovaçeviq, Ognjan Kovaçeviq, Gjorgje Mojsiq, Radosav Kovaçeviq / Cule, Mile Jokiq, Nebojsha Kovaçeviq, Sinisha Jokiq, Svetozar Ristiq, Zoran Kovaçeviq / Princ, të gjithë nga Banja; Momir Milentijeviq, Zoran Jovanoviq, Milutin Arisiq, Milan Todoroviq, Dejan Spasiq, Nebojsha Nikçiq, Miodrag Komatina, Niqifor Kovaçeviq Dragan Dimitrieviq, Vukmiq Lazareviq / nga Runiku, Todor Deverxhiq, Rade Deverxhiq, Dragisha Deverxhiq, Milan Shteviq, Dragomir Shteviq, Miliq Petroviq e Ognjan Petroviq, nga Radisheva, Nenad Shmigiq, Radoje Shmigiq, Cvetko Shmigiq, Dragan Shmigiq e Gollub Shmigiq nga Leçina. Dadosha Iliq Zhivoin Iliq dhe Momçillo Radovanoviq / nga Kuçica. Zhivko Jokoviq e Radosllav Kandiq nga Kotorri, si dhe Radivoje Rasha / Kalenoviq me të bijtë Dejan Rasha dhe Dushan Rasha, Zvonko Jovanoviq, Zoran Jovanoviq, Bllagoje çolakoviq, Nenad çolakoviq, Radosh Lajoviq, Ilija Trajkoviq, Rajko Rajçiq, Vllado Bakraçeviq, Lubisha Iliq, Momo Peleviq, Sllagjan (polic i Komunikacionit), Sadudin Rexhepagiq (boshnjak) / të gjitha nga Skenderaj.
Goran Shapiq, Rade Shapiq dheDushan Shapiq, që të tre nga Belica e Burimit (ish-Istogut).

Këtë listë me emra të barbarëve serbë e kanë në duar UNMIK-ut dhe institucioneve të Kosovës.

Rasti Formacionet Drenicë

Në tetor 1999 në fshatin Sankoc të Drenicës, gjatë pastrimit të terrenit nga njësiti i TMK-së, të Batalionit I-rë “Ymer Alushani“ të Brigadës 121 “Kumanova”, në njërën nga ish-bazat e shtabit komandues të bandave kriminale serbe, është gjetur një listë me emra të formacioneve ushtarake që vepronin në Drenicë. Aty janë gjetur edhe numra të telefonave dhe fotografi të ndryshme si dhe ditarë që këta kriminelë kanë mbajtur gjatë luftës në Kosovë.

Lista e emrave të barbarëve serbë, është: Llazareviq Dragisha, nëntoger, Gjorgjeviq Sinisha, rreshter, Blanusha Mile, rreshter i vjetër, Korçag Goran, rreshter i klasit të parë, Millanoviq Predrag, Radulloviq Nebojsha, Simiq Goran, Kostiq Sasha, Daniq Sllobodan, Gjorgjeviq Zoran, Shabiq Zvonko, Qausheviq Nenad, Jovanoviq Dragi, Momqilloviq Miroslav, Ivanoviq Milivoje, Dejanoviq Verolub, Janjusheviq Zhivorad, Nedelkoviq Bratisllav, Petkoviq Bogolub, Gjoriq Sllavolub, Vaniq Rasha, Dimiq Dushan, Bajrami Igor, Aliq Zoran, Branko Jançiq

Rasti Sllatinë

Pas përfundimit të luftës në Kosovë, në garazhin e shtëpisë së Rrahim Imerit në fshatin Sllatinë të Fushë-Kosovës është gjetur një listë me emra të pjesëtarëve të forcave ushtarake e policore serbe që morën pjesë në vrasjen e shqiptarëve në Sllatinë dhe në plaçkitjen e djegien e shtëpive të shqiptarëve në këtë fshatë.

Zoran Vukdragoviq – toger, Lubisha Simiq – rreshteri, Zoran Ristovski, Dushan Jevriq, Zoran Joviq, Mladen Peshiq, ilosh Mihajloviq, Marko Zhivoinoviq, Slavisha Gjorgjeviq, Miodrag Pejatoviq, Dejan Mikiq, Igor Gurkoviq, Ivan Stanojeviq, Zoran Mimiq, Radoje Bulatoviq, Mile Rangjeloviq, Cvetko Boshkiq, Radoslav Ristia, Slobodan Gjurgjeviq, Darko Miloviq, Dragisha Ivanoviq, Ivan Steviq, Vladeta Stojanoviq, Sasha Aksiq, Nenad Jovanoviq, Nenad Zhivkoviq, Dejan Slaviq

Krimineli Dejan Saviq mësohet se ishte pjesëmarrës edhe në masakrat ndaj civilëve shqiptarë në Opojë

Rasti Qyshk, Pavlan dhe Zahaq

Më 14 maj 1999 në fshatin Qyshk (2-3 km afër Pejës) u vranë e u masakruan barbarisht 42 meshkuj, gjatë një sulmi të furishëm nga forcat e kombinuara elite militare e paramilitare serbe.

Në mëngjesin e së njëjtës ditë, forcat serbe kishin sulmuar edhe dy fshatra të tjerë fqinje, Pavlanin dhe Zahaqin, dhe pasi kishin dëbuar nga shtëpitë e tyre gratë, fëmijët dhe pleqtë, kishin vrarë mizorisht edhe 35 shqiptarë të pafajshëm.

Formacioni “Frenki”, një njësit komando i emëruar sipas udhëheqësit të tij Franko Simatoviq – “Frenki”, e cila ka qenë pjesë e forcave speciale të sigurimit shtetëror të Serbisë, të njohur edhe si “Crvene beretke” (Beretat e kuqe).

“Operativna Grupa” ose “OPG” (grupi operativ), një njësit elitë i policisë serbe, pjesëtarët e të cilit me krenari kanë quajtur veten “Magla” (mjegulla), sepse pas aksioneve të ndërmarra ata nuk kanë lënë ndonjë gjurmë. “OPG-ja” mësohet të ketë marrë urdhrat nga gjeneralë të lartë në Ministrinë e Punëve të Brendshme të Serbisë. Bazuar në dëshmitë e disa burimeve serbe, pjesëtarët e OPG-s kanë marrë pjesë edhe në disa masakra tjera famëkeqe në Kosovë, në Abri të Ulët, në Reçak, në Pavlan, në Zahaç (flitet për personin Ranko Jovica, Vlado Mijo Vujo [citim i duhur]) etj.
Njësiti snajperist i Armatës së Tretë “Jugosllave”, grup që theksohet të ketë qenë nën komandën e drejtpërdrejtë të kryegjeneralit të Armatës së Tretë serbe.

Grupet paramilitare të ashtuquajtur “Munja” (vetëtima). “Munja”, në një raport të organizatës “Human Rights Watch-it” (HRW), përshkruhen se “ka qenë një mishërim i çuditshëm i policëve, kriminelëve dhe të vetëquajturve patriotë, (plotësisht nën kontrollin e armatës dhe policisë), të cilët nga serbët ishin konsideruar si legjendarë, për përleshjet e tyre që kishin zhvilluar me Ushtrinë Çlirimtare të Kosovës dhe për sulmet e pamëshirshme mbi civilët shqiptarë”.

Rasti Kishnicë

Në nëntor 1999, në fshatin Kishnicë (afër Prishtinës), në shtëpinë e Sabit Krasniqit, u gjet një listë me 20 emra barbarësh serbë. Ata kishin vendosur shtabin operativ paramilitarë dhe nga shumë burime dëshmohet se nga kjo bazë shkonin e bënin krime ndaj popullatës civile shqiptare nëpër shumë pjesë të Kosovës. Bazuar në listën me emra e mbiemra dhe në adresat e tyre, rezulton se këta barbarë janë nga Kosova me përjashtim të njërit që ishte nga Kurshumlija. Një pjesë prej tyre, krime kanë kryer edhe në fshatin Kishnicë. Për këto krime kanë dëshmuar Musa Gashi dhe Bajram Gashi, që kanë shpëtuar nga thikat e këtyre kriminelëve.

Në listën e gjetur janë skalitur këta emra: Berisha Ruzhdi – Bekim, rom, Iliq Stalin – Velko, Paniq Pavli – Sinisha, Prelloc i Prishtinës, Cvejiq Lubisha – Lan, Hallaq i Madh – Lipjan, Vukadinoviq Jovan – Njegosh, Kurshumli, Andriq Mirko – Drashko, Prishtinë, Dikiq Branko – Nebojsha, Prilluzhë, Krastiq Rade – Svetisllav, Skullan i Lipjanit Selishnik Jelica – Tomisllav, Kishnicë, Sinisha Jovanoviq, Kishnicë, Jovan Karaxhiq, Kishnicë, Goran Trajkoviq, Kishnicë, Boban Trajkoviq, Kishnicë, Dejan Trajkoviq, Kishnicë, Predrag Gjorgjeviq, Kishnicë, Petar Saveliq, Kishnicë, Mile Bulajiq, KIshnicë, Gjorgje Bulajiq, KIshnicë, Zhivorad Mitiq – Zhiko, Kishnicë, Dragan Mitiq – Burdo, Kishnicë, Dragan Miliq, Kishnicë, Zoran Trajkoviq, Kishnicë, Mike Iliq, Graçanicë, Dushan Iliq, Graçanicë

Rasti Klinë

Më 12 Nëntor 1999, është gjetur edhe një listë me emra të kriminelëve serbë, që kanë vrarë, ekzekutuar e masakruar mizorisht qindra civilë Shqiptarë në komunë të Klinës. Në mesin e barbarëve figuron edhe një barbar shqipfolës. Dihet mirëfilli se në komunën e Klinës janë përfshirë më së shumti serbë lokalë në vrasjen e shqiptarëve.

Lista përmban këta emra: Ramadan Balaj, Zoran Dobriq, Zharko Stepiq, Vitomir Saviq, Millorad Stepiq, Gollub Stashiq, Dragomir Stashiq, Bado Bogiqeviq, Zaiq Vojo, Dobishleviq Sreta, Dançiq Vojo, Popi Zoran, Pavlloviq Dragan, Zhivkoviq Radosllav, Zhivkoviq Llazar, Vushtiq Radoje, Zariq Sreqko, Kiziq Gollub, Kiziq Gjoko, Dashiq Nevica, Krstiq Millan, Dobriq Dushan, Kiziq Radovan, Kiziq Ranko, Gollub Llazareviq, Borko Radojeviq
Rasti ”Toga e tmerrit”

Më 2 dhjetor 1999, janë gjetur disa dokumente në Samakovë, Viti, Goshicë, Kabash, Binçë, Kllokot, Zhiti etj., në të cilat dëshmohet se paramilitarët serbë, në këtë rajon kanë vepruar me emrin ”TOGA E TMERRIT”. Kjo togë është formuar më 19 maj 1999 dhe për një kohë të shkurtër ka vrarë e masakruar 22 civilë pleq, plaka, fëmijë, gra dhe burra që i zunë nëpër shtëpitë e tyre.

Emrat e kriminelëve janë: Miodrag Stanishiq, Sasha Jeriniq, Stanisllav Vukiq, Sasha Vujiq, Mirosllav Mihajlloviq – Mikica, Millovan Ivkoviq, Vidosllav Kojiq, Moma Vasoviq, Nenad Perzhiq, Branko Arizonoviq, Nebojsha Stanojoviq, Zoran Cvetkoviq, Sllavisha Maksimoviq, Dragisha Dinqiq, Novica Jakovleviq, Lubisha Arsiq, Sinisha Jovanoviq, Aleksander Jovanoviq, Srgjan Ristiq, Goran Arsiq, Nebojsha Stanishiq, Dragan Nojkiq, Canko Spasiq, Bogoso Krqmareviq, Millosh Mitroviq (komandant i togës)

Rasti Fushë Kosovë

Kriminel të angazhuar në pastrime etnike në hapësirën e Fushë Kosovës.

Sllavisha Andrijeviq- (njëri ndër organizatorët kryesorë për dëbimin me dhunë të shqiptarëve nga Fushë-Kosova)

Dragomir Popoviq, Boban Mitroviq, Dragan Dabizhleviq, Lazar Deniq, Radomir Dishiq, Radovan Petroviq, Dragan Mitroviq, Radojica Mitiq, Dragan Iliq, Aca Stankoviq, Zhika Begnellaviq, Mlladen Laziq, Sllavisha Grujiq, Sasha Mihajlloviq, Sava Drashkoviq, Miodrag Bangjur, Millan Milkoviq, Boban Grujiq, Sasha Maksimoviq, Nebojsha Stefanoviq, Vllastimir Jovanoviq, Dushan Zharkoviq, Dragan Zhekiq, Dobri Artinoviq, Stanko Milankoviq, Sllobodan Mitroviq, Dobrivoje Gjorgjeviq, Darko Milosheviq, Dragolub Lakaqeviq, Lubisha Veliqkoviq, Zharko Vasiq.

Vlerësohet, se gjatë luftës në Kosovë (1998-1999), forcat militare dhe paramilitare serbe kanë vrarë, ekzekutuar apo masakruar në forma më mizore, rreth 15 mijë shqiptarë, ku 90% prej tyre qenë civilë të pa armatosur.. Në këtë periudhë kohore janë përdhunuar afër 20 mijë femra shqiptare. Gjithashtu, mësohet për rrëmbimin e mbi 3 mijë shqiptarëve, ku pas luftës një pjesë e tyre u gjetën nëpër varrezat masive në Serbi, ndërsa akoma nuk dihet për fatin e 2087 të tjerëve. Sipas një përllogaritje, gjatë periudhës kohore mars 1998 – qershor 1999, njësitë kriminale dhe artileria e rendë serbe kanë shkatërruar dhe djegur pjesërisht ose tërësisht rreth 1.100 vendbanime Shqiptar, kanë plaçkitur, djegur e shkatërruar mbi 200.000 shtëpi, banesa, lokale afariste, punëtori zejtare, fabrika, shkolla, biblioteka, monumente kulturore-historike, objekte kulturore, shkencore, fetare etj.
________________________________________

Kush janë barbarët serbë që morën pjesë në Masakrën e Reçakut

Sipas dëshmitarëve që mbijetuan krimin, në vrasjen e bashkfshatarëve të tyre (përveç njësive militare dhe paramilitare serbe) morën pjesë edhe serbët lokalë, që punonin në postë, në kuvendin komunal të Shtimes etj.

1.Bizhidar Markoviç
2.Çedomir Aksiç
3.Zhivorad Stojçetoviç
4.Bogdan Nojiç
5.Jovica Stojkoviç
6.Momir Ristiç
7.Zvonko Ristiç
8.Ljubomir Nojiç
9.Nenad Marinkoviç
10.Pavle Marinkoviç
11.Zoran Nedelkoviç
12.Sllavisha Marinkoviç
13.Vojisllav Janiçijeviç
14.Milivoje Çanoviç
15.Jovica Jovanoviç
16.Stojan Aksiç
17.Millorad Kostiç
18.Dragisha Kostiç
19.Dragan Tasiç
________________________________________
Kush janë 35 kriminelë serbë që morën pjesë në vrasjen e 750 shqiptarëve dhe rrëmbimin e 680 të tjerëve nga Gjakova 35 emra të kriminelëve serbë që akuzohen nga familjarët e viktimave si përgjegjës për vrasjen e 750 shqiptarëve dhe rrëmbimin e 680 të tjerëve nga komuna e Gjakovës.

Emrat e kriminelëve janë:

1.Stanojeviç Momçilo
2.Çamoviç Sreten
3.Stanojeviç Milan
4.Çoliç Rade
5.Slavkoviç Milan
6.Stanojeviç Sava
7.Kovaç Slobodan
8.Stojanoviç Sava
9.Dekiç Milan
10.Dekiç Momçilo
11.Raçiç Dragan
12.Mirkoviç Vuk
13.Vujoviç Vaso
14.Vujoviç Nikotin
15.Ragiç Darko
16.Simiç Bozhidar
17.Stefiç Nikola
18.Stefiç Bojan
19.Obradoviç Ljubisha
20.Pantoviç Radovan
21.Pantoviç Miliç
22.Jovanoviç Aca
23.Bozhoviç Çedomir
24.Jovanoviç Sava
25.Ristiç Predrag
26.Jovanoviç Goran
27.Shqepanoviç Millosh
28.Krstiç Srgjan
29.Dikiç Milan
30.Dikiç Momçilo
31.Dimiç Zvezdan
32.Jovanoviç Sinisha
33.Rajkoviç Gojko
34.Drashkoviç Laza
35.Lazareviç Doka