Moska ka shpallur “persona non grata” 18 anëtarë të delegacionit të BE-së në Rusi. “Anëtarët e stafit do të duhet të largohen nga territori i Federatës Ruse”, tha ministria e jashtme në një deklaratë.

Duke u përgjigjur, BE tha se “dënon urdhrin e pajustifikuar dhe të pabazë”, duke shtuar se “nuk kishte asnjë bazë për vendimin e së premtes nga autoritetet ruse përtej të qenit një hap i pastër hakmarrës”.

Dhjetëra diplomatë rusë janë dëbuar nga vendet e BE-së gjatë muajit të kaluar. Në fund të marsit, Irlanda, Belgjika, Holanda dhe Republika Çeke lëshuan urdhra të koordinuara për të dëbuar gjithsej 43 punonjës të ambasadës ruse të dyshuar për spiunazh.

Dhe më 5 prill, BE urdhëroi 19 rusë të largoheshin nga shteti pritës Belgjika për “angazhim në aktivitete në kundërshtim me statusin e tyre diplomatik”.

Rusia ka tentuar t’u përgjigjet vendimeve të tilla me veprime reciproke.