Vetëm pak ditë pas zgjedhjeve presidenciale, parlamentare dhe të pjesshme lokale serbe të dielën (3 prill), më shumë se 6,000 qytetarë janë hequr nga listat e votuesve, një veprim që aktivistët dhe studiuesit thonë se është për shkak se janë shqiptarë etnikë.

Lugina e Preshevës në jug të Serbisë është shtëpia e një popullsie të madhe shqiptare.

Sipas një kërkimi prej vitesh nga një akademike dhe ish-banore e zonës, Flora Ferati Sachsenmaier, shqiptarët etnikë janë fshirë sistematikisht nga listat e votuesve, duke i bërë ata de facto pa shtetësi dhe të paaftë për të marrë ose rinovuar dokumente identiteti, për të përfituar nga arsimi ose kujdesi shëndetësor, ose madje regjistrojnë lindjen e fëmijëve të tyre.

“Në vitin 2015, unë po hulumtoja në këtë zonë dhe disa nga familjet, aktivistët dhe politikanët që hasa, vazhdonin të thoshin ‘po na fshijnë, po na fshijnë’. Kjo erdhi në mendjen time dhe vinte gjithmonë në lidhje me Ministrinë e Brendshme në Serbi”, tha Sachsenmaier për Exit, partneri mediatik i EURACTIV, i cili ishte i pari që dha alarmin për situatën.

Të dhënat e mbledhura dhe të përpunuara nga Sachsenmaier, bazuar në listat historike të votuesve, sugjerojnë se 4,200 në komunën e Medvegjës janë hequr dhe 2,000 të tjera në Bujanoc raportojnë se janë çregjistruar.

Me zgjedhjet e trefishta në Serbi që zhvillohen të dielën, heqja e një numri kaq të lartë të shqiptarëve etnikë nga listat e votuesve mund të ndryshojë rezultatin e votave.