Rusia ka kërkuar nga Kina pajisje ushtarake dhe trupa për të luftuar në Ukrainë. Rusia i ka kërkuar gjithashtu Kinës ndihmë ekonomike shtesë, për të ndihmuar në kundërshtimin e goditjes që ekonomia e saj ka marrë nga sanksionet e gjera të vendosura nga Shtetet e Bashkuara dhe vendet evropiane dhe aziatike.

Zyrtarët amerikanë, për të ruajtur sekretet e burimit nuk kanë thënë se çfarë pajisjesh ka kërkuar Rusia specifikisht.

Presidenti Xi Jinping i Kinës ka forcuar një partneritet me Putin dhe i ka qëndruar pranë ndërsa Rusia ka rritur fushatën e saj ushtarake, duke shkatërruar qytete në Ukrainë dhe duke vrarë qindra apo mijëra civilë.

Zyrtarët amerikanë po vëzhgojnë Kinën nga afër për të parë nëse ajo do të veprojë për ndonjë kërkesë për ndihmë nga Rusia. Jake Sullivan, këshilltari për sigurinë kombëtare në Shtëpinë e Bardhë, do të takohet të hënën në Romë me Yang Jiechi, një anëtar i Byrosë Politike elitare të Partisë Komuniste Kineze dhe drejtor i Komisionit Qendror të Punëve të Jashtme të partisë.

Sullivan synon të paralajmërojë Yang për çdo përpjekje të ardhshme kineze për të forcuar Rusinë në luftën e saj ose për të dëmtuar Ukrainën, Shtetet e Bashkuara dhe partnerët e tyre.

“Ne po i komunikojmë drejtpërdrejt, privatisht Pekinit, se do të ketë absolutisht pasoja për përpjekjet e shmangies së sanksioneve në shkallë të gjerë ose mbështetjen ndaj Rusisë për t’i plotësuar ato,” tha Sullivan në CNN të dielën.

“Ne nuk do të lejojmë që kjo të shkojë përpara dhe të lejojmë që Rusia të ketë një rrugë shpëtimi nga këto sanksione ekonomike nga çdo vend, kudo në botë,” tha ai.

Sullivan nuk përmendi qartë mbështetjen e mundshme ushtarake nga Kina, por zyrtarë të tjerë amerikanë folën për kërkesën nga Rusia në kushte anonimiteti për shkak të ndjeshmërisë së çështjeve diplomatike dhe të inteligjencës.

Administrata e Biden-it po kërkon të parashtrojë për Kinën pasojat e rreshtimit të saj me Rusinë dhe ndëshkimet që do të pësojë nëse ajo vazhdon ose rrit mbështetjen e saj. Disa zyrtarë amerikanë argumentojnë se mund të jetë e mundur të largohet Pekini që të shtojë ndihmën e tij për Moskën.